Persoonlijke verhalen

Verhalen van onze werknemers

Stel je voor: een nieuw land met een onbekende taal en cultuur waarin je door ongelukkige omstandigheden terecht bent gekomen. Hoe maak je er dan wat van? Lees het inspirerende verhaal van Mohamed, machinebouwer bij Stevast Techniek.

Lees meer

Van Texas naar Nederland, en van hulpmonteur naar maintenance coördinator. Lees het indrukwekkend verhaal van Jorrit.

Lees meer

Van vluchteling naar hightech machinebouwer

Het verhaal van Mohamed begint in Damascus, de hoofdstad van Syrië, waar hij in 1997 geboren is. Als jonge scholier droomde hij ervan om een economische studie aan de universiteit te doen, en zo een mooie carrière en een leuk leven op te bouwen. Maar toen kwam de burgeroorlog die Syrië in chaos stortte en veel mensen dwong het land te ontvluchten. Zo ook Mohamed, die in 2015 in Nederland terechtkwam.

Stel je voor: een nieuw land met een onbekende taal en cultuur waarin je door ongelukkige omstandigheden terecht bent gekomen. Dat vraagt veel van mensen, maar Mohamed zat niet stil en ging op zoek naar passende opleiding. De economische studie waar hij eerst aan zat te denken trok hem steeds minder, zijn voorkeur ging meer en meer uit naar de technische kant. Auto’s vond hij erg interessant, maar andere technische richtingen leken hem ook wel wat.

Hij was nog zoekende, maar nadat een leraar hem wat robots liet zien wist hij waar zijn toekomst lag. Uiteindelijk koos Mohamed voor de opleiding Technicus Engineering op het Alfa College in Groningen. In deze opleiding deed hij ervaring op met elektrotechniek, mechatronica, en werktuigbouwkunde. Het was een mooie studie waarin hij veel leerde, aan mooie projecten werkte en ervaring opdeed door stage te lopen bij bedrijven.

Op school was een lesruimte met toestellen van Festo, waar studenten kennis maken met automatiserings- en besturingstechniek. Deze leersystemen zijn door Stevast Techniek opgebouwd en geïnstalleerd, en dit was Mohamed’s eerste kennismaking met Stevast Techniek. “Als je elke week twee lessen hebt en dat logo ziet, dan blijft dat wel hangen”.

Na schooltijd werkte hij bij een supermarkt in Beilen en elke keer als hij vanuit zijn woonplaats Assen richting zijn werk reed, werd hij begroet door het nieuwe pand van Stevast Techniek dat direct aan de snelweg staat. Het logo en de bedrijfsnaam kwamen hem bekend voor, dit was hetzelfde bedrijf als die van de besturingstechniek op school – zijn interesse was gewekt.

Mohamed snuffelde even online om te kijken wat dit bedrijf nou precies deed en zag dat hij bij Stevast precies vond wat hij zocht: “ze hebben machinebouw én ze bieden opleidingen aan”. Dat pand aan de A28 bleek dus een plek waar hij zijn interesse in machinebouw kon combineren met zijn ambitie om verder te groeien: “Misschien is het een idee dat ik even langskom om kennis te maken”. Zo gezegd, zo gedaan en uiteindelijk is Mohamed in februari begonnen met zijn stage als machinebouwer bij Stevast Techniek.

Wat vindt hij het leukste aan zijn werk? “De mensen zijn aardig en open. Geen enkele dag of week is hetzelfde. De ene dag help je mee in de werkplaats om iets te bouwen, de andere dag kan je helpen bij een bedrijf om daar een machine te installeren. Zo ontmoet je verschillende mensen en zo zie je ook de culturele verschillen tussen mensen en verschillende bedrijven. Dat maakt het interessant en de tijd gaat ook veel sneller omdat het niet saai is. Daarnaast is dit een jong bedrijf, kan je hier groeien en kan je wat moois maken.”

Uiteindelijk hoopt Mohamed zijn werk bij Stevast Techniek te combineren met het volgen van een HBO opleiding. Misschien gaat hij in de toekomst aan de slag als projectleider of manager, op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Misschien wel in het buitenland, in de Arabische wereld. Maar hij wil vooral graag laten zien wat hij kan, verder groeien in het leven en iets moois achterlaten.

Een mooi begin heeft hij in ieder geval al gemaakt bij Stevast Techniek, want op de werkvloer zijn ze erg tevreden over hem. Om Mohamed te belonen voor zijn goede inzet, betrokkenheid en persoonlijkheid, heeft Stevast Techniek hem een contract gegeven. Op deze manier kan hij verder bouwen aan zijn toekomst en niet alleen zijn eigen ambities realiseren, maar ook die van Stevast Techniek. Zo kunnen ze samen verder groeien en samen wat moois maken.

Werken bij Stevast - Jorrit

Van hulpmonteur naar maintenance engineer

Wat ga je doen na de middelbare school? Het is een vraag waar veel jongeren mee worstelen, en waar veel mensen bekend mee zijn. Het is ook een vraag waar Jorrit tegenaan liep nadat hij zijn havo diploma had gehaald. Interesse in mensen en machines had hij al, dus ging hij fysiologie studeren, want “je lichaam is de ultieme machine”. Na een tijdje in de collegebanken te hebben gezeten besloot hij toch wat anders te doen: Jorrit wilde graag iets actiever bezig zijn en ging aan de slag bij een drukkerij.

Toen bood de mogelijkheid zich aan in de Verenigde Staten te werken. Jorrit vloog de oceaan over om aan de slag te gaan bij een melkveehouderij in Texas. “Everything is bigger in Texas” wordt vaak gezegd en dat klopt ook: de ranch in het plaatsje Hartley waar Jorrit kwam te werken had meer dan 11.000 stuks vee.

Op de gastvrije boerderij werkte hij met koeien, leerde hij grote machines te besturen en te onderhouden, haalde hij diverse papieren en leerde hij zelfstandig werken. Ook kreeg hij te maken met het extreme klimaat van Texas: van zinderende hitte tot genadeloze kou, en van zandstormen tot een windhoos die over de boerderij trok. Al met al was het leven en werken in het noorden van Texas een bijzonder leerzaam en mooi avontuur.

Na een indrukwekkend jaar doorgebracht te hebben in Texas kwam Jorrit weer terug in Nederland. Eerst ging hij weer aan de slag bij zijn oude werkgever, de drukkerij. Maar hij wilde meer de technische kant op. Sleutelen aan machines en installaties vond hij altijd al leuk en zodoende kwam hij bij een installatie- en onderhoudsbedrijf terecht. Dankzij diverse technische cursussen en trainingen maakt hij al snel de stap van hulpmonteur naar monteur en vervolgens naar installateur.

Toen kreeg Jorrit te horen dat Stevast Techniek mensen zocht én ook wilde investeren in mensen. Dus is hij op gesprek geweest op het kantoor in Beilen waar hij aangaf interesse te hebben in machine en dat hij zich daarin verder wilde ontwikkelen. Vanaf dat moment begon zijn carrière bij Stevast Techniek, waar hij heel veel leerde over machines en installaties, ook maar over organisaties en hoe die in elkaar zitten.

Hoe organisaties werken, ook dat had zijn interesse. Hoe liggen de lijntjes binnen een bedrijf? Waarom wordt deze beslissing genomen? Waarom wordt wel dit onderhoud gepleegd en waarom dat niet? Welke onderbouwing zit erachter? Het werken bij Stevast en op locaties bij diverse klanten gaf hem veel inzicht in het antwoord op al deze vragen. Daarnaast wil hij graag aan om mensen creatief laten denken: “waarom ligt een machine stil?” en “wat kunnen we hiervan leren?”.

Toen heeft Jorrit de cursus PLC gedaan, een van de opleidingen die bij Stevast Techniek worden aangeboden. Simpel gezegd is een PLC een computer die ontworpen is om machines en processen te besturen, en daarmee een belangrijk onderdeel in de automatisering. PLC-systemen worden onder andere gebruikt voor het aansturen van machines en productielijnen in fabrieken, drukkerijen, en grote melkveehouderijen. Hierna kon Jorrit ook nog een Festo training volgen bij Stevast, waarin hij zich verder verdiepte in moderne industriële pneumatiek.

Zo vielen de puzzelstukjes steeds meer op hun plaats. Binnen drie jaar klom Jorrit op van hulpmonteur naar werkvoorbereider, en vervolgens door naar maintenance coördinator. De volgende stap is maintenance engineer, een functie waarin de kennis, ervaring en interesses van Jorrit samenkomen.

Het verhaal van Jorrit laat zien dat zolang je de kansen maar aangrijpt, er genoeg mogelijkheden zijn. Zoals Jorrit het zelf zegt: “houding maakt het verschil”. Met de juiste houding kom je dus een heel eind, en met de juiste houding ben je van harte welkom bij Stevast Techniek. Want de mogelijkheden zijn er en we helpen jou graag jouw mogelijkheden te vergroten. Durf jij die kans aan te grijpen?